5.12.2018 - Vanhempaintiimitoimintamalli

 

  • Vanhempaintiimitoiminnan käynnistämistä on suunniteltu Lape-hankkeen kehittämissuunnittelijoiden, KoKoEspoo ry:n ja Suomen Vanhempainliiton yhteistyönä. Materiaalipaketin suunnittelussa on keskeisenä lähteenä ollut Suomen Vanhempainliiton esite ” Luokan vanhempaintiimi ”. Toimintamallia kommentoivat lisäksi kahden alakoulun Vanhempainyhdistykset.

Tutustu Vanhempaintiimitoimintaan: katso alla sekä klikkaa tästä!


 

 

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

 

Me kaikki – ihan kaikki – olemme mukana
toteuttamassa unelmaa paremmasta maailmasta

 

Lähes 600 oppilaskunta-aktiivia, rehtoria ja ohjaavaa opettajaa olivat paikalla, kun KoKo Espoo ry:n ja Espoon kaupungin suomenkielisen opetustoimen järjestämä Kaikki – ihan kaikki – toiminta sai lähtölaukauksensa tiistaina 23.9 Espoon Dipolissa.

 

Toiminta lähtee siitä, että lapset ja nuoret etsivät itse ohjatusti keinoja suvaitsevaisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi kouluissa. Pelkkä kiusaamisen loppuminen ei riitä, vaan päämääräänä on se, että kenenkään ei tarvitsisi jäädä yksin ja vaille kavereita. Kuten puheenjohtajamme Susanna Lehti totesi: "Jos lasta tai nuorta ei koulussa kiusata, siis haukuta, tönitä, varasteta tavaroita tai muuta vastaavaa, mutta hän on kuin ilmaa, niin riittääkö se?  On raskasta olla yhteisössä, jos ei oikeasti kuulu siihen. "

 

Toiminnan suojelijoina ja keulakuvina ovat suvaitsevaisuuskummit, mm. Espoon sivistystoimen johtaja Sampo Suihko ja kansanedustaja Sanna Lauslahti. "Suvaitsevaisuus aiheena on niin tärkeä, että siitä on puhuttuva joka päivä", Lauslahti totesi.

Avaustilaisuudessa oli puhujana myös kansanedustaja Jani Toivola aiheesta: "Musta tulee isona valkoinen – tuleehan?" Jani Toivola totesi viisaasti: "Voimme tehdä ratkaisun kohtaammeko erilaisia ihmisiä pelon vai sydämen kautta

 

 

 

Pääosassa suvaitsevaisuustoiminnassa ovat lapset ja nuoret itse. Heidän kilpailutyönsä ja ehdotuksensa olivat päivän koskettavinta antia. Kuten Tiistilän koulu totesi: "Minulla on unelma paremmasta maailmasta, jossa kaikkia suvaitaan."

 

Meillä kaikilla on tuo sama unelma, ja Kaikki - ihan kaikki - toiminnan myötä tuo unelma on
pikkuisen lähempänä toteutumistaan.

 

Lisää tietoa:  www.suvaitsevaisuuskummit.fi

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

 

Riittääkö se, että kiusaamista ehkäistään?

 

Me aikuiset teemme kodeissa ja koulussa paljon sen eteen, että kiusaamista koulussa ehkäistäisiin. Tämä on tärkeää ja hienoa työtä ja riittää monen oppilaan kohdalla. Mutta ei läheskään kaikkien.

 

Aikuiset, käsi sydämelle - kiusaaminen loppuu. Riittäkö se? Jos lasta tai nuorta ei koulussa kiusata, siis haukuta, tönitä, varasteta tavaroita tai muuta vastaavaa, mutta hän on kuin ilmaa? Siis ei juttukavereita, ei synttärikutsuja, ei pelikaveria, ei pääsyä spontaaneihin ryhmäleikkeihin tai kutsua isompien hampurilaisreissuille.

 

On raskasta olla yhteisössä, jos ei oikeasti kuulu siihen.

 

Kiusaamisen ehkäisemisestä on siirryttävä vaikuttamaan siihen, mitä tulee kiusaamiseen TILALLE. Jotta tilanne olisi lapsen ja nuoren kannalta hyvä (siis sellainen, ettei terve kasvu häiriinny) täytyy kiusaamisen tilalle tulla jotain sellaista kuin kuuluminen lapsiryhmään, oikea osallisuus leikkeihin ja muuhun ohjelmaan, toveruus, ystävyys.

 

Lukiolaisten liiton huikean #kutsumua - kampanja suuri oivallus on juuri tässä. Ei riitä, että minua
ei haukuta huolimattomaksi sekoilijaksi, vaan jotta voisin hyvin olisi tilalle tultava arvostus hyviä ominaisuuksiani nopeutta ja aikaansaapuuttani kohtaan. Ehkä arvostuksen saamisen jälkeen olisin valmiimpi ottamaan vastaan myös rakentavan palautteen puutteistani.

 

Jotta lasten ja nuorten hyvinvointi oikeasti kohenisi on meidän aikuisten nostettava rimaa.
Ei riitä, ettei kiusata, vaan kaikilla on oltava kaveri.

 

KoKoEspoon ja Espoon kaupungin alkavassa KAIKKI IHAN KAIKKI -suvaitsevaisuustoiminnassa tavoitellaan juuri tätä: kaikkien (siis ihan kaikkien) osallisuutta koulussa, lasten ja aikuisten muodostamassa yhteisössä.

 

Olemme käymässä ongelman kimppuun uusin keinoin, joista tärkein ovat oppilaiden itsensä kouluttaminen vertaiskummeiksi kouluttamaan muita lapsia ja nuoria.

 

Sen lisäksi aiomme avata kodeille mitä kaikkea konkreettista vanhemmat ja muut lapsesta välittävät aikuiset voivat tehdä sille, että hyvä kaveruus ja mukaan ottaminen saisivat vauhtia. Samalla halutaan laittaa kodeilla jo käytössä olevat hyvä ideat kiertoon. Tärkeää on samalla syventää ajatusta siitä, että myös vanhemmat kuuluvat kouluyhteisöön ja vaikuttavat siihen – halusivat tai eivät. Useimmat haluavat. Tähän palaamme!

 

Susanna Lehti

puheenjohtaja, KoKoEspoo ry

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

 

Copyright - Your Business name

Press Room

Contact Us